dissabte, 27 d’abril de 2013

"Guarda'm el secret" a Xaló


Xaló 19 d'abril 2013

“Guarda’m el secret” Ed. Germania, continua el seu camí, i ho fa seguint un ordre gairebé alfabètic , sembla ser que li agrada la lletra ics, primer va ser Xàtiva, després  Xàbia i ara Xaló.

Va ser el 19 d'abril en aquest meravellós poble de l'interior de La Marina, l'acte va tenir lloc al Museu Etnològic de la població, un lloc acollidor i entranyable, acompanyada d'un grapat de bona gent que no van dubtar a ser còmplices i partícips d'aquesta nova presentació, com a mestres de cerimònia Encarna Roselló i Joan Femenía.


Joan Femenía va obrir l'acte parlant de l'autora
No coneixíem a Xelo i sí la coneixíem. Vam fer amistat virtual a través del facebook un bon dia i prompte vam descobrir que en aquesta dona hi havia fusta d’escriptora perquè els poemes que anava penjant en el seu blog “Un rebost de Paraules” ens encisaven. A poc a poc, mitjançant les publicacions en què coincidíem i comentàvem, més enllà del típic “m’agrada”, ens anàvem donant compte i descobrint a la Xelo “persona” i allò que descobríem ens continuava agradant, per la qual cosa nostra complicitat anava augmentant dia rere dia, poema a poema, comentari a comentari.

Després vam ampliar i engrandir la nostra amistat arran de la presentación que li vam  organitzar a Xàbia el passat 1 de febrer.

….. El secret i l´encís de la poesia, i el per què ens agrada i apassiona tant, és perque ens transporta a un altre món amb mots que ens arriben a commoure i ens fan somniar.El que pretenem amb aquesta presentació és precísament acostar-vos a la poesia amb l´objectiu que us hi afeccioneu i compreu llibres de poemes perque només aixi, podrem donar-li la categoria que realment mereix i que no desaparega. Com deia el poeta Joan Brossa, "la poesia és com l'electricitat, que és a tot arreu. El que s'ha de saber és copsar-la. 

A tot arreu hi ha poesia" o el gran Miquel Martí i Pol assegurava:“Jo sempre he pensat que un poema, de fet, no està ben acabat fins que algú l’ha llegit i li ha donat una dimensió que l’escriptor sol no és capaç de donar-li”……….fem-ne cas, doncs, al poeta i ajudem-los a acabar ben acabats els seus poemes……………llegim poesia.

Tantmateix, sóc de l’opinió que per a fer poesía, però, has d’haver nascut amb un do especial i conrear-lo, acaronar-lo, ….s´ha de tenir quelcom que els sevillans defineixen com a “duende”. Xelo Llopis té eixe “duende” que li permet reflectir en un paper totes aquelles emocions que naixen del seu interior i necessita traure........i ausades que ho fa d´una manera commovedora. Cada poema és com un pessic als sentiments i traspua tendresa i emocions i ens transporta, quasi a la velocitat d´un llamp, al seu món interior Xelo és natural, no s´amaga rere frases rebuscades……fuig de l'ostentació i té bellesa en la paraula directa, emotiva i natural com la propia natura. 

Pren la paraula Encarna Roselló per endinsar-nos en la poesia en general i la de Xelo Llopis en particularPoesia......., vaig buscar la definició d'aquest mot al viquipedia i diu així; en literatura, la poesia és l'art d'expressar en paraules el contingut espiritual propi.

Encara que la poesia canvia segons la época, hi han tres trets comuns que acostumen a aparèixer en ella; en primer lloc usa metàfores, condensa l'expressió, altera el sentit habitual dels mots i empra jocs de llengua.

En segon lloc la llengua se sotmet a les normes de la mètrica.

Per últim, a la poesia té un paper molt important el nivell fonètic de la llengua, amb especial atenció a cada so i als efectes que causa per augmentar la musicalitat del text . Per aquest motiu la poesia sovint demana de ser recitada en veu alta i no solament en veu baixa.

També es diu poesia d'una obra en vers. Bé, jo no soc filòloga, ni entenc de formes poètiques, a mi el que em va captivar de "Guarda'm el secret" és la senzillesa dels seus versos, la frescura, la naturalitat i el seu llenguatge directe.

Sempre he dit que m'agrada la poesia perquè amb poques paraules ens pot transmetre molt, i Xelo fa seua aquesta premissa i es capaç d'en dos versos encomanar molta tendresa i estima.


Acabada l'emocionada i sentida intervenció d'Encarna Roselló i Joan Femenía, va començar el recital de poesia comptant amb la impagable col.laboració de tots els que van voler participar i algun espontani del públic assistent que van voler sumar-se al recital.
Carme Serra llig "Cada matí" i "A la nit"


Vicent Ivars "Trenc d'alba" i "Amb els cinc sentits"Diana Santiago "De major" i "Abraçada"


Juanjo Sala "Sortim al carrer" i "Desitjos íntims"


Àngels Gómez "Amb tendresa" i "La casa del meu cos"


Víctor Moya "Amics"


Jaume Ivorra "Estime la gent" i "Al meu pare"Maria Centelles "Si el món s'ensorra" i "Pel passadís de la mirada"


Txin Javier Ruiz "1, 2 3..."


Joan Femenía "Caure" i "Un cafè"Encarna Roselló "Aclucada d'ulls" i "Guarda'm el secret"Vicent Balaguer "Espere aquest moment" i "Com un nadó"Esther Villanuena "Benvolgut cavaller" i "Fer l'amor amb tu"TomeuDolors AlexandrePepitaXelo Llopis pren la paraula emocionada per una vetllada amb molta participació i agrair a tots els assistents la seua companyia.
Dos poemes més van posar el punt i seguit a la presentació, un d'ells "Bona nit il.lusió" dedicat als seus amics Encarna i Joan, escrit després dels batecs de la presentació de "Guarda'm el secret" a Xàbia, i l'altre "No em penedisc"

Va ser una nit carregada d'emocions i la sorpresa en acabar l'acte la va donar Ferran Moya, interpretant amb la seua dolçaina la Muixeranga, omplint als allí presents de més emoció encara


Ferran Moya

La música de fons tant en la recepció dels assistents com per al moment d'esplai amb mistela i coques de Xaló en finalitzar la presentació, la va posar la veu de M Teresa Martínez Sentís que ha fet cançó diversos poemes de "Guarda'm el secret "
Fotos: Txin Javier Ruiz, Elvira Carbonell i Mari Carmen Marí

9 comentaris:

 1. Enhorabona Xelo, tot està funcionan
  t de meravella. Molts besets amiga

  ResponElimina
 2. Molta felicitat i moltes felicitats.
  Una crònica molt bonica.
  Una besada.

  ResponElimina
 3. Una crònica ben complerta d'un acta que pel que es veu va ser molt lluit!
  Enhorabona.

  ResponElimina
 4. Felicitats per aquest acte. Tot i que no us conec, m'ha semblat una proposta molt digna i entranyable.

  Salut a tots/es...

  ResponElimina
 5. Felicitats per estar tant ben acompanyada. No us conec, però m'imagino que devia ser un acte molt emotiu i entranyable.

  Salut...

  ResponElimina
  Respostes
  1. si que ho va ser, la participació de tanta gent encoratja, gràcies Josep

   Elimina